SD:s väljare ”extremt intoleranta”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas framgångar beror inte främst på missnöje med det politiska etablissemanget. Stödet bygger snarare på främlingsfientliga värderingar hos partiets väljare, hävdar två forskare i en ny studie.

”Det som är utmärkande för SD-väljarna är deras extremt intoleranta och främlingsfientliga attityder”, skriver professor Peter Hedström och forskaren Tim Müller, vid Institutet för analytisk sociologi på Linköpings universitet, på DN Debatt.

I studien, som gjorts i samarbete med opinionsinstitutet Novus, har de undersökt främlingsfientliga attityder bland väljare och politiska partier.

”Våra resultat visar att 50 procent av 2014 års SD-väljare ställer sig negativa till en muslim som granne, att 45 procent ställer sig negativa till en muslimsk vårdgivare åt sin förälder och att 80 procent av SD-väljarna ställer sig negativa till att en muslim gifter in sig i familjen”, skriver de i artikeln.

Framgången beror inte på missnöje

Något som enligt forskarna gör SD:s sympatisörer till ”en påtagligt avvikande grupp i det svenska samhället”.

Att förklara Sverigedemokraternas framgångar med politikermissnöje är inte korrekt, anser de.

”Stödet för SD är knappast förknippat med individernas missnöje med det politiska etablissemanget. Däremot finns det ett mycket kraftigt samband mellan negativa attityder till minoriteter och röstande för SD”, skriver Peter Hedström och Tim Müller.

Undersökningen gjordes i april och oktober i år.

I april svarade 2130 personer och svarsfrekvens var 56 procent.

I oktober svarade 2109 med en svarsfrekvens på 60 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.