Foto: TT

SD har färre sympatisörer än väljare

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna får betydligt fler röster än de har sympatisörer, det visar SCB:s stora partiundersökning. Inget annat parti visar upp en så stor skillnad mellan sympati för ett parti och om man är beredd att rösta på det.

Hela 12,4 procent skulle rösta på SD vid ett riksdagsval, men när SCB frågar vilket parti som väljarna sympatiserar mest med väljer endast 7,7 procent.

– Det är många fler som röstar på Sverigedemokraterna än som sympatiserar med dem, säger Johan Eklund ansvarig för SCB:s partisympatiundersökning.

SD sticker ut

Att Sverigedemokraterna sticker ut jämfört med andra partier har man sett tidigare i liknande jämförelser.

– De har alltid stuckit ut. De är ju lite av ett enfrågeparti och det blir ofta så att det är fler som röstar på än de som ideologiskt tycker att de står närmast, säger Johan Eklund.

Tidigare i veckan publicerade SCB första delen i sin stora opinionsmätning, PSU, där man frågade vilket parti väljarna skulle rösta på om det vore val i dag. I dag publicerades andra delen där väljare frågats om vilket parti som de står närmast, eller sympatiserar med. Över 5.000 personer har intervjuats av SCB under november.

Färre FP-väljare än sympatisörer

Även om skillnaden är störst när det gäller Sverigedemokraterna så sticker även Folkpartiet ut – fast åt andra hållet. 6,6 procent anger att de står närmast FP men endast 5,3 procent uppger att de skulle rösta på partiet vid ett riksdagsval.

Kristdemokraterna får däremot exakt samma resultat: 3,7 procent i båda undersökningarna. Partiet hamnar därmed under riksdagsspärren i båda frågorna.

SCB:s stora opinionsmätning, PSU görs två gånger om året, på uppdrag av riksdagen. Under perioden 29 oktober-25 november har totalt 5.072 intervjuer gjorts.

Frågorna som ställdes var:

Vilket parti skulle du rösta på om det vore val i dag?

Vilket parti står du närmast, eller har störst sympati för?

På frågan: Vilket parti skulle du rösta på om det vore val i dag?  blev resultatet så här:

(Förändring från valresultatet i riksdagsvalet i september inom parantes)

M: 24,2 procent (+0,9)

C: 6,0 procent (-0,1)

FP: 5,3 procent (-0,1)

KD: 3,7 procent (-0,9)

MP: 7,2 procent (+0,3)

S: 32,2 procent (+1,2)

V: 5,7 procent (oförändrat)

SD: 12,4 procent (-0,5)

På frågan: Vilket parti står du närmast, eller har störst sympati för? blev resultatet så här:

M: 24,8 procent

C: 6,5 procent

FP: 6,6 procent

KD: 3,7 procent

MP: 8,0 procent

S: 33,1 procent

V: 6,6 procent

SD: 7,7 procent

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet