Hur mycket promenerar folk? Hör i enkäten vad några Foto: TT/Håkon Mosvold LarsenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Forskare: ”En promenad om dagen halverar risken för flera folksjukdomar”

Publicerad

Det är nytt år och många har avgett sina nyårslöften. Inte sällan handlar dom om att bli mer hälsosam. Enligt forskarna räcker små förändringar för att det ska bli stor skillnad.

– En långsam promenad  efter lunchen ger en mätbar effekt, säger Bengt Ståhlbom, forskare och verksamhetschef för arbets- och miljömedicin på Universitetssjukhuset i Linköping.

En promenad om dagen

Han menar att en promenad om dagen halverar risken att drabbas av våra stora folksjukdomar som hjärt- och kärlsjukdom, demens och diabetes. Dessutom är promenader avstressande, har en ångestdämpande effekt och minskar risken för depressioner.¨

– Vi rör oss markant mindre idag. Vi är hälsomedvetna men håller ändå på att bli ett stillasittande folk, en anledning är att vi kommit så långt inom mobilteknik och kommunikation, säger han.

Bengts tips för att komma igång om man har varit stillasittande länge är att börja med små steg. Se hans tips i klippet nedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer