Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Professor Richard Levi och överläkare Wolfram Antepohl anser att det behövs omfattande tester för att upptäcka covid-patienter som kan ha nytta av rehabilitering. I videon förklarar de hur. Foto: Tina Enström, SVT

Forskare föreslår: Testa alla med symptom efter covid-19

Uppdaterad
Publicerad

En studie vid Linköpings universitet visar att en hög andel av patienterna som vårdades på sjukhus för covid-19 våren 2020 har kvarvarande problem två år senare som påverkar deras liv. Eftersom symptomen kan vara diffusa är risken stor att man inte upptäcker dem vid en vanlig läkarundersökning, anser forskarna.

I en studie vid Linköpings universitet har forskarna följt upp patienter som låg inne på sjukhus för covid-19 våren 2020 efter tre månader, fem månader och två år.

Resultaten visar att en stor andel av patienterna har symptom två år.

20-25 procent fick allvarliga problem

– Från den här första pandemivågen så är det ingen tvekan om att en betydande andel av de sjukhusvårdade patienterna fick ordentliga kvarstående besvär. I 20-25 procent av fallen nedsätter det deras arbetsförmåga och livskvalitet fortfarande efter två år, säger Richard Levi.

Eftersom symptomen kan variera kraftigt räcker det inte alltid med ett samtal eller en vanlig läkarundersökning för att upptäcka att patienterna behöver rehabilitering, menar forskarna.

– I ett enkelt samtal kan patienten ändå förmå att så att säga dölja de här svårigheterna, säger Wolfram Antepohl.

Hjärnröntgen och tester behövs

Utifrån studien har forskarna tagit fram ett underlag med symptom inom sju olika områden, som man kan använda för att ringa in problemen. Men forskarna menar att man även kan behöva testa patienten utifrån olika professioner. Det kan handla om neurotestning och även hjärnröntgen.

– Vi tycker inte nödvändigtvis att det behövs en bred screening av alla patienter. Däremot är det väldigt viktigt att det finns en lyhördhet när patienter uttrycker svårigheter i det dagliga, säger Wolfram Antepohl.

Om man inte gör detta anser forskarna att patienter riskerar att bli utan rehabilitering som skulle kunna förbättra deras hälsa och livskvalitet och de kanske även blir långvarigt borta från arbetet.

I videon kan du höra mer om studien och vilka tester och symptom det kan handla om.

Studien

745 personer som vårdades på sjukhus i Region Östergötland under mars–maj 2020 följdes upp i en studie som omfattande alla patienter.

158 patienter testades och intervjuades i flera omgångar efteråt.

Resultatet visar att en femtedel av patienterna hade kvarvarande rehabiliteringsbehov efter fem månader.

Många av problemen har sin grund av någon typ av dysfunktion i hjärnan.

Studien betonar vikten av att systematiskt följa upp patienterna för att inte missa underliggande problem och rehabiliteringsbehov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.