• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Torbjörn Gudinge och Lisa Fröberg Carlsson i brf Ullstämma 2. Hör mer i videon. Foto: Carl Larsson/SVT

Forskare: Laddning vid bostaden ett måste för att skaffa elbil

Uppdaterad
Publicerad

Andelen laddningsbara bilar ökar sakta men säkert i Sverige – 2009 fanns det 157 laddningsbara personbilar i trafik i landet. Tio år senare var de nära 97 000, enligt statistik från Trafikanalys. Men ökningen skulle gå ännu snabbare om fler visste att de kunde ladda vid bostaden, menar en forskare.

Bostadsrättsföreningen Ullstämma 2 i Linköping bestämde sig för att våga göra satsningen när bostadsspekulanter för några år sedan frågade om det fanns laddmöjlighet.

Mer om hur de tänkte hör du i videon ovan.

Föreningens ordförande, Torbjörn Gudinge, berättar att det är en ganska stor investering och det krävs att det finns en styrelse som är intresserad samt villig att lägga tid på detta.

– Men redan efter någon månad har vi tre som gått över till elbil, och fler som är intresserade, säger han.

Mats-Ola Larsson, forskare vid IVL Svenska miljöinstitutet. Hör honom berätta om situationen i klippet ovan. Foto: IVL Svenska Miljöinstitutet

Mats-Ola Larsson forskar om hållbara transporter hos IVL, Svenska miljöinstitutet, och han anser att laddboxarna måste komma först. Annars vågar de som funderar på ett laddbart fordon inte ta steget. På frågan vad som händer om fastighetsägare och bostadsrättsföreningen inte ordnar laddplatser svarar han så här:

– Då hindras ju den här viktiga omställningen mot mer miljöanpassade bilar och det behöver inte vara så dyrt och krångligt.

Självkostnadspris

Kostnaden för föreningen i Ullstämma landade på cirka tre miljoner kronor för deras 97 laddboxar. Ungefär hälften av investeringen är bidrag från Naturvårdsverket.

– Sedan får var och en skaffa ett abonnemang för boxen och betala ett självkostnadspris för förbrukningen, säger Torbjörn Gudinge.

Lisa Fröberg Carlsson är en av de boende som skaffat elbil.

– Vi kör mycket i stan och tänkte på både ekonomi och miljö, säger hon.

Vad tror du laddmöjligheten betyder om du vill sälja bostaden?

– Jag tror det har stor betydelse. Framför allt framöver. Fler kommer skaffa elbil.

Se och hör mer om detta i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet