Kollektivtrafiken på Gotland måste förbättras. Den kostar mer än vad den ger, säger Patric Ramberg, teknikförvaltningens chef på Gotland. Foto: SVT

Förändringar av kollektivtrafiken på Gotland väntas: ”Kollektivtrafiken funkar inte speciellt bra”

Publicerad

Stora förändringar av kollektivtrafiken på Gotland kan väntas efter att företaget Ramboll, på uppdrag av Gotlands teknikförvaltning analyserat öns kollektivtrafik. En åtgärd som företaget föreslår är att minska antalet busslinjer.

– Vi har ett läge på Gotland där kollektivtrafiken inte funkar speciellt bra. Den kostar mycket pengar och ger lite tillbaka sett till de pengarna vi satsar. Därför har vi valt att göra en förutsättningslös utredning för att se hur vi kan förbättra kollektivtrafiken för skattebetalarna, säger Patric Ramberg, teknikförvaltningens chef på Gotland.

En minskning av antalet busslinjer

En av förändringarna kan enligt utredningen vara att minska antalet busslinjer. En förändring som kan uppfattas som en försämring.

– Man får inte se det så, det handlar inte om att minska utan snarare att göra på ett annat sätt än vi gjort tidigare. Det ska kompletteras med ett antal andra saker. men det här kommer vi behöva titta vidare på, säger Patric Ramberg.

De kompletterande funktionerna som Patric Ramberg nämner är bland annat utbyggnader av lättillgängliga knutpunkter och anropsstyrd trafik.

Arbetet väntas börja i höst

– Vi utgår ifrån att det här ska leda till en förbättring av kollektivtrafiken med tätare turer och en bättre total täckning än den vi har idag, säger han.

Gotlands region kommer vidare analysera de förslag som getts och arbetet med att bygga om stadstrafiken väntas börja i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.