I Ryd, Linköping. Foto: Matilda Lundström Foto: Matilda Lundström

Första gången Mathilda såg norrsken: ”Trodde att det var smuts på fönstret”

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll i Östergötland observerades det norrsken under fredagskvällen. Matilda Lundström som studerar i Linköping var en av dem som bevittnade fenomenet.

– Det kändes lite speciellt, jag har aldrig sett det förut! säger hon.

Matilda Lundström, student i Linköping, fångade sitt första norrsken på bild utanför lägenheten i Ryd.

– Trodde inte det var norrsken faktiskt, jag trodde att det var smuts på fönstret, säger Matilda.

Hur kändes det att se?

– Det kändes lite speciellt, jag har aldrig sett det förut! Det syntes ändå ganska tydligt trots att det var mycket gatulampor ute, förklara hon.

Det började redan på fredagsnatten och sträckte sig över lördagen – nyfikna kunde betrakta färgglada spektakel på himlavalvet. Flera delar av södra Sverige fick chansen att se norrsken.

Se östgötabornas bilder i bildspelet ovan.

En annan som fångade ljuspartiklarna på bild i Linköping, Sättuna, var Mikael Järnåsen.

– Jag har sett det några gånger faktiskt i Östergötland. Det var ett ovanligt långt besök denna gången. Det varade från klockan nio till midnatt ungefär, med lite olika intensitet, beskriver Mikael.

I Sättunda, Linköping. Foto: Mikael Järnåsen

Kan man få se det inatt igen tror du?

– Att döma av prognoserna så finns det väldigt goda chanser i natt igen! Om bara molnen håller sig borta...

Ovanligt så långt söderut

Att norrsken syns så pass långt söderut är rätt så ovanligt till skillnad från i Norrland där möjligheterna för att se fenomenet är störst under vinterhalvåret.

Hur bildas norrsken?

• Det sken av olika färger som uppstår i natthimlen är laddade partiklar (elektroner) från solen som träffar Jordens yttersta atmosfär och med hjälp av elektromagnetisk strålning skapar ljusfenomenet.

• Dessa ljusspektakel kallas annars även för polarsken, eftersom de vanligen finns i jordens polarområden – liksom norrsken finns det även sydsken.

Källa: SMHi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.