Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Advokat Felix Nelson säger att det är nu upp till domstolen att avgöra om det är hets mot folkgrupp eller inte. Foto: SVT/ Tobias Holmqvist

Försvaret: Koranbränningen faller under yttrandefriheten

Uppdaterad
Publicerad

Idag hölls huvudförhandlingen mot den 27-åriga man som misstänks ha varit delaktig i att producera en film där en koran brändes i Linköping tillsammans med bacon. Det hela musiksattes med en anti-muslimsk låt som användes vid moskéattentatet i Christchurch 2019.

Förhandlingen hölls i säkerhetssalen i Jönköpings tingsrätt, på grund av ombyggnationer i Linköpings tingsrätt. Mycket media hade samlats för att följa rättegången – både lokal och nationell. Bakgrunden till intresset är den debatt som varit efter den senaste tidens koranbränningar i Sverige.

Chefsåklagare Eva Nemec Nordh menar inte att det är koranbränningen i sig som utgör brottet hets mot folkgrupp – utan att flera omständigheter i kombination gör att det tippar över till det i det målet.

Musiken viktig

Stor vikt lades vid musiken som spelades i filmen från händelsen. Det handlar om låten ”Serbia Strong” eller ”Remove Kebab” som kom till under Jugoslavienkriget under 90-talet – då som en hyllning till folkmordsdömde Radvan Karadzic. Samma låt spelades i livesändningen från moskémassakern i Christchurch i Nya Zeeland.

Under slutpläderingarna blev det tydligt att det saknas något tydligt prejudikat och fallet benämndes flera gånger som unikt.

Villkorlig dom

Med tanke på att det dröjt tre år innan ärendet avhandlats yrkade Eva Nemec Nordh på att 27-åringen ska dömas för hets mot folkgrupp till villkorlig dom. Försvaret anser att filmen faller under gärningsmannens yttranderihet och att han bör frias helt.

– Vi anser att filmen skulle falla under brott mot trosfrid. Men det är en lagstiftning som avskaffades 1970 eftersom man ansåg att det var en inskränkning av yttrandefriheten, säger Felix Nelson, advokat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.