Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva Nemec Nordh är chefsåklagare i Linköping. Hon tycker att det är viktigt att man nu testar var gränsen för hets mot folkgrupp går. I klippet berättar hon mer. Foto: Axel Brantemo/SVT

Koran brändes utanför domkyrkan i Linköping – nu startar rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Tillsammans med andra misstänks 27-åringen ha bränt en koran inlindad i bacon på en grill utanför domkyrkan. Koranen lämnades sedan vid entrén till moskén i Linköping. Allt filmades och nu börjar rättegången mot mannen som misstänks för hets mot folkgrupp – i ett mål som kan sätta praxis.

Det var den 11 september 2020 som händelsen ska ha inträffat. En koran brändes tillsammans med bacon och under grillen hade skyltar med bland annat texten ”Muhammed är pedofil” placerats.

Händelsen filmades och musiksattes sedan med låtar som kommit att förknippas med moskéattacken i Christchurch 2019, då 51 personer dödades och ett 50-tal skadades.

Politiskt engagemang

27-åringen har tidigare varit engagerad politiskt och är sedan tidigare ostraffad. Han är skriven i Linköping.

I förhör har mannen varit konsekvent fåordig om sin inblandning i skapandet av filmen och nekar till brott. Utredningen är gedigen och den misstänkta gärningsmannens handlingar är väl dokumenterade.

– När den här filmen dök upp blev man väldigt orolig; kommer det ske ett attentat? Säkerhetsmässigt var vi noga med att kunna fastställa vem som låg bakom detta. Är det här någon som är beredd att göra ett attentat liknande det som hände i Christchurch? Det här låg nära i tid. Det påverkade och både kommunen och polisen gick upp i stab, säger Eva Nemec Nordh om förundersökningen.

Juridiskt intressant

Målet kan vara juridiskt intressant i den debatt som just nu förs på politisk nivå efter de många koranbränningarna som inträffat i Sverige där både regeringen och Socialdemokraterna överväger lagändringar för att få stopp på brännandet.

I klippet berättar chefsåklagaren hur hon ser på ärendet och vad det kan få för efterverkningar.

Den 15 mars 2019 gick Brenton Tarrant in i al Noor-moskén i centrala Christchurch i Nya Zeeland och öppnade eld mitt under fredagsbönen. Han gick sedan vidare till moskén i Lindwood i samma stad och attackerade besökare även där.

Över 50 människor dödades och ett 30-tal personer fick vårdas för skottskador. Gärningsmannen livesände också attacken i sociala medier.

Efter terrordådet dömdes Brenton Tarrant till livstids fängelse, utan möjlighet till frigivning i förtid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.