Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva Nemec Nordh, chefsåklagare i Linköping, är nöjd med dagens dom. Foto: SVT

Man från Linköping grillade koran med bacon – döms för hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Mannen spred en film där en koran brändes med bacon till tonerna av musik kopplad till ett högerextremt terrordåd. Tilltaget ledde till åtal för hets mot folkgrupp och Linköpings tingsrätt fäller nu mannen för brottet i ett historiskt mål.

Det var hösten 2020 som mannen enligt åtalet ”gemensamt och i samförstånd med andra” skapade och publicerade filmen på Twitter och Youtube.

I filmen, inspelad framför Linköpings domkyrka, eldas en koran med bacon på en grill. Filmen är ljudsatt med musik som är populär i högerextrema kretsar.

Koranbränning i Linköping 2020

Den brända koranen lämnades tillsammans med bacon vid entrén till en moské i Linköping.

Historiskt mål

Enligt tingsrätten är det händelseförlopp som åklagaren beskrivit styrkt och även att musiken starkt förknippas med bland annat attacken i Christchurch.

Rättens bedömningen blir att filmen var riktad mot muslimer, inte mot islam som religion. Videoklippet i kombination med musiken, skriver man i domen ”kan inte uppfattas på annat sätt än som ett hot mot muslimer med anspelning på trosbekännelse”.

”Helt uteslutet”

Mannen själv nekar till brott och har hävdat att budskapet var riktat mot islam som religion. Det faktum att han placerade boken framför moskén i kombination med musiken gör dock att tingsrätten ser detta som ”helt uteslutet”.

Påföljden för mannen bestäms till villkorlig dom. Men mannens advokat, anser att tingsrätten landat fel i sin bedömning och kommer överklaga.

– Vi anser att spridningen av filmen fortfarande ryms inom min klients yttrandefrihet och vi kommer därför att överklaga domen, säger advokat Felix Nelson.

Målet är det första där en svensk domstol prövat om koranbränning kan utgöra hets mot folkgrupp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Koranbränning i Linköping 2020

Mer i ämnet