Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Skillnaden är att det finns inga judar i världen som agerat som de muslimska staternas företrädare” – Hör debatten mellan Henrik Jalalian, ledarskribent på Aftonbladet och Alice Teodorescu Måwe, borgerlig skribent. Foto: SVT

Debatt om koranbränningar och lagstiftningen

Uppdaterad
Publicerad

Ska koranbränningarna och efterföljande reaktioner från den muslimska världen som försämrat det svenska säkerhetsläget påverka svensk lagstiftning eller ej?

Aftonbladets ledarskribent Henrik Jalalian och den borgerliga skribenten Alice Teodurescu Måwe debatterade frågan i SVT:s Morgonstudion.

Regeringen utreder möjligheten att ändra i ordningslagen så att ett bredare säkerhetsperspektiv ska kunna tas i aktning innan polisen beviljar en allmän sammankomst. Ulf Kristersson menar att det inte handlar om en inskränkning av yttrandefriheten.

Hets mot folkgrupp

Både Henrik Jalalian och Alice Teodurescu Måwe tycker att en utvidgning ordningslagen ändå riskerar att bli just det. Men vad gäller diskussionen att applicera lagstiftningen om hets mot folkgrupp går åsikterna isär.

– Om man bränner en koran för att man är hatisk eller för att man ogillar det muslimska kvinnoförtrycket i i Iran så är ju brännandet detsamma även om uppsåtet är olika. Hur skulle man bedöma en sådan handling? säger Alice Teodurescu Måwe.

– Jag tycker kontexten är viktig. Om man till exempel ställer sig utanför en synagoga och bränner böcker av judiska författare varje vecka men kallar det litteraturkritik kommer nog de flesta vuxna ändå tänka att den personen är antisemit, säger Henrik Jalalian.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.