Enligt Åklagare Emma Högström är ett möjligt motiv till mordbranden att 16-åringen enligt 21-åringen har haft nakenbilder på henne och spridit dessa. Foto: SVT/polisens förundersökning

Åklagaren: Nakenbilder kan vara möjligt motiv

Publicerad

Nio unga kvinnor står åtalade för bland annat grov mordbrand och misshandel. Motivet bakom den så kallade Tjejligans våldsamma framfart kan vara spridning av nakenbilder på en av de åtalade, menar åklagaren. Under måndagen började rättegången i Linköpings tingsrätt.

Kvinnorna är mellan 19 och 25 år gamla. Fyra av dem står åtalade för grov mordbrand, och har suttit häktade sedan slutet av december.

I grunden menar åklagaren att det hela handlar om en osämja mellan en av de åtalade – en 21-årig kvinna och en av de målsägande, en 16-årig kvinna som är släkt med varandra. 16-åringen ska enligt 21-åringen ha haft nakenbilder på henne och spridit dessa.

– Det är ett möjligt motiv, säger kammaråklagare Emma Högström.

”Hoppade på oss som huliganer”

Under förmiddagen började man med att gå igenom en händelse 9 juli förra året, då åtta av de åtalade stormade in i en lägenhet i stadsdelen Ryd. I lägenheten befann sig tre kvinnor – 16-åringen och hennes 25-åriga syster, samt en 29-årig kvinna.

– De var sju-åtta-nio stycken. De hoppade på oss som huliganer, som odjur, säger den 25-åriga systern när hon förhördes av åklagaren.

Hör försvarsadvokat Henrik Lindblom om hur den 25-åriga huvudåtalade kvinnan ställer sig till anklagelserna Foto: Tobias Holmqvist/SVT och polisens förundersökning

14 September 2018 bröt sig de fyra kvinnorna som misstänks för grov mordbrand in i ett radhus i Ekholmen. Med sig hade de en dunk bensin som de hällde ut över en soffa och sedan tände på. I ett av polisen avlyssnat samtal beskriver den 25-åriga kvinnan branden som explosionsartad.

Alla åtalade nekar

Rättegångens två första dagar ägnas åt stormningen av lägenheten. Den 23 april startar den del som avhandlar åtalet mot kvartetten – en 21-åring, två 22-åringar och en 25-åring – som ska ha anlagt en brand i ett radhus i Ekholmen.

Samtliga åtalade nekar till alla anklagelser och menar att de inte befunnit sig på någon av brottsplatserna.

Tingsrätten räknar med att rättegången kräver åtta förhandlingsdagar, den sista satt till den 30 april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tjejligan i Linköping

Mer i ämnet