Foto: Bild från polisens förundersökning

Fyra unga kvinnor döms för grov mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

Nio unga kvinnor i Linköping har stått åtalade för en rad brott, som misshandel och bränder. Under torsdagen dömdes fyra av dem till fleråriga fängelsestraff. Motivet tros vara hämnd för att en av de målsägande spridit nakenbilder på en av de åtalade.

I dag föll domarna i målet mot den så kallade Tjejligan i Linköping. Händelserna inleddes 9 juli i fjol. Åtta av kvinnorna stod åtalade för att ha stormat en lägenhet i stadsdelen Ryd och misshandlat tre andra kvinnor. Ett par dagar senare kommer ett larm om en brand på en adress i Linköping. Där ska någon eller några ha hällt en dunk bensin över en soffa och satt eld på den. Fyra av kvinnorna misstänks för grov mordbrand.

Släkt med varandra

I grunden menar åklagaren att det hela handlar om en osämja mellan en av de åtalade – en 21-årig kvinna – och en av de målsägande – en 16-årig flicka – som är släkt med varandra. 16-åringen ska enligt 21-åringen ha haft nakenbilder på henne och spridit dessa.

Tjejligan i Linköping

– Det är ett möjligt motiv, sa kammaråklagare Emma Högström vid rättegångens inledning i april.

Alla fyra som åtalades för grov mordbrand döms till fleråriga fängelsestraff. En 25-åring och en 22-åring döms till sex års fängelse. En 21-åring döms till fem års fängelse och en annan 21-åring till fyra år och sex månader. För de två senare blev fängelsestraffen något kortare på grund av åldern.

De tilltalade ska också betala skadestånd till målsägandena.

Frikänns på övriga punkter

Beträffande övriga åtal frikänns alla tilltalade eftersom bevisningen enligt tingsrättens bedömning inte är tillräcklig.

Överklagan

– Jag är väldigt förvånad över domen, säger advokat David Massi.

Han har redan talat med sin klient och de har beslutat att överklaga tingsrättens beslut.

– Det här kommer inte hålla hela vägen, det är jag säker på, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tjejligan i Linköping

Mer i ämnet