Visa alla (2)

”Tjejligans” framfart i Linköping – detta har hänt

Publicerad

Nio unga kvinnor åtalas för en rad brott i Linköpings tingsrätt, fyra av dem för grov mordbrand. Detta har hänt.

9 juli 2018

Tre kvinnor misshandlas i en lägenhet i Ryd i Linköping.

14 september 2018

Vid 23:30-tiden larmades polis och räddningstjänst till en brand på en adress i Ekholmen i Linköping. Händelsen rubricerades tidigt som misstänkt mordbrand.

10 oktober 2018

En 25-årig kvinna erkänner inblandning i mordbranden i ett telefonsamtal som avlyssnas av polisen.

”När vi sprang ut så tog ju hela vår kropp eld”, säger hon i samtalet.

2 januari 2019

Sju kvinnor mellan 18 och 25 år häktas misstänkta för en rad brott. Det grövsta rör misstänkt grov mordbrand. Den första häktades redan 19 december, den andra 28 december. Fyra unga kvinnor som kom till rätten för att stötta kamraten som skulle ställas inför domstol identifierades och anhölls direkt. En femte kom självmant in till polishuset.

8 april 2019

Fyra av kvinnorna åtalas misstänkta för grov mordbrand. Totalt åtalas nio kvinnor för misshandel, dataintrång, grovt hemfridsbrott, stöld och övergrepp i rättssak. Åklagarens bevisning påvisar en konflikt mellan två familjer. Händelserna i utredningen har skett mellan juli och december 2018.

15 april 2019

Rättegången mot kvinnorna startar i Linköpings tingsrätt. Åklagaren har en stor mängd teknisk bevisning, bland annat DNA-spår från den bil som kvinnorna åkte till brottsplatsen i, och information säkrad från mobiltelefoner. Åklagaren uppger att nakenbilder på en av de åtalade kan ligga bakom den kriminella framfarten.

29 april 2019

Rättegången avslutas. Åklagaren yrkar på att fyra av kvinnorna ska dömas  för grov mordbrand, vilket ger minimistraffet sex års fängelse.

9 maj 2019

Domen faller. De fyra kvinnorna som åtalats för grov mordbrand döms till fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tjejligan i Linköping

Mer i ämnet