Foto: SVT och polisens förundersökning

Tjejligan i Linköping – rättegången avslutades

Uppdaterad
Publicerad

Idag avslutades rättegången i Linköpings tingsrätt mot nio unga kvinnor. De står åtalade för misshandel, dataintrång, grovt hemfridsbrott, stöld, egenmäktigt förfarande och övergrepp i rättssak. Fyra av dem också för grov mordbrand.

Tjejligans kriminella framfart startade måndagen den 9 juli förra året. Åtta av kvinnorna åtalas för att ha ”stormat” en lägenhet i stadsdelen Ryd där de misshandlade tre kvinnor – 16, 25 och 29 år gamla.

Konflikten urartade helt när de fyra kvinnorna som är misstänkta för mordbranden sent på fredagskvällen den 14 september bröt sig in i ett radhus i stadsdelen Ekholmen. Med sig hade de en dunk bensin som de hällde ut över en soffa och sedan tände på. Åklagaren har tidigare sagt att det hela handlar om en konflikt mellan två familjer. Dessa fyra kvinnor har åtalats för grov mordbrand.

Tjejligan i Linköping

– Jag yrkade att samtliga fyra skulle dömas för grov mordbrand och beträffande två av tjejerna hade jag ett alternativyrkande avseende medhjälp till grov mordbrand. Påföljdsmässigt konstaterade jag att minimistraffet för grov mordbrand är sex års fängelse, säger kammaråklagare Emma Högström.

Advokat: ”Finns ingen bevisning”

Försvarsadvokat Thomas Bodström försvarar en av kvinnorna:

– Det var ett väntat yrkande eftersom det är ett allvarligt brott, det som är mer intressant för min klient är att hon har varit andrahansyrkande om att det bara är medhjälp. Det tycker jag är helt korrekt för det finns ingen bevisning om att hon gjort någonting, ingen planering, inga motiv, inget vad hon skulle göra överhuvudtaget, säger han och fortsätter:

– Det finns också en slags demonisering av hela det här målet därför att det är nio tjejer som är åtalade och det känns på nåt sätt att de skulle bedömas som annorlunda men det ska de ju inte göra utan det är samma beviskrav som i alla andra mål.

En av de andra kvinnornas advokat tror inte på en fällande dom.

– Jag är väldigt övertygad om just min huvudman kommer frikännas, bevisningen är helt enkelt inte hållbar, säger David Massi, advokat.

Dom väntas den 9 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tjejligan i Linköping

Mer i ämnet