Hör i klippet när försvarsadvokat Martin Cullberg och målsägandebiträde Karin Wålander kommenterar uttalandet.   Foto: SVT

Försvarsadvokat kallade ung målsägande för ”gumman”

Publicerad

På måndagen startade rättegången i Linköpings tingsrätt mot nio unga kvinnor.
Under dagens förhandling kallade en av advokaterna ett av offren för ”gumman”.

Det var i samband med att den 16-åriga flickan förhördes om en misstänkt misshandel hon blivit utsatt för som försvarsadvokat Martin Cullberg tilltalade henne som ”gumman”.

16-åringen var uppenbart pressad av advokatens tidigare frågor. Hon satt och skruvade sig på stolen och undvek advokatens blick.

När advokaten skulle ställa en av sina frågor inledde han med:

– Men du gumman....

Ett sus gick genom rättssalen och flera av åhörarna buade.

– Hon såg ganska utsatt ut, och då kallade jag henne för ”gumman”. Jag bad om ursäkt omedelbart efteråt. Det var inget negativt menat. Det var ett ord som var illa valt, säger försvarsadvokat Martin Cullberg.

Nio unga kvinnor står åtalade för misshandel, dataintrång, grovt hemfridsbrott, stöld, egenmäktigt förfarande och övergrepp i rättssak. Fyra av dem också för grov mordbrand.

Hör i klippet ovan när försvarsadvokat Martin Cullberg och målsägandebiträde Karin Wålander kommenterar uttalandet.      

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet