Försvarsministern: Gotland ska få nytt förband

Uppdaterad
Publicerad

Gotland får ett permanent armékompani på 150 personer. Det beskedet gav regeringen idag.

Den ökade militära närvaron på Gotland är en del av de extra 6,2 miljarder kronorna som satsas på försvaret mellan 2016 och 2020.

– Gotlands strategiska läge är en viktig knutpunkt i östersjöområdet, med bäring till det som sker i luften och till havs, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Försvaret rustas upp

Beskedet om att Sveriges försvar kommer att ändra inriktning från internationella insatser till att möte ett ökat hot i närområdet lämnades på en presskonferens med försvarsminister Peter Hultqvist (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) i eftermiddags.

Förutom det nya kompaniet ska den militära ledningsfunktionen på Gotlands rustas upp. Enligt försvarsministern kommer också hemvärnet att få ökade resurser.

– Det bidrar till högre övningsförmåga på ön, säger Hultqvist.

Ökad trygghet

Björn Jansson (S), regionråd och regionstyrelsens ordförande på Gotland, säger att mycket ännu är oklart om det militära tillskottet och vad det kan innebära ekonomiskt för ön. Han säger också att det kan bidra till en ökad känsla av trygghet för gotlänningarna – samtidigt som han är fundersam över de tidigare regementsnedläggningarna på Gotland.

-Man kan nästan få bilden av att det inte var riktigt genomtänkt – men det var ju ett lugnare säkerhetspolitiskt läge då.

ÖB avråder

Fler partier har tidigare efterlyst en större militär närvaro på Gotland, inte minst efter att rysk militär och ryskt flyg intagit en högre profil i Östersjöområdet. ÖB Sverker Göranson har dock avrått från en permanent militär styrka på Gotland och hävdat att resurserna kan användas bättre.

Öns militära betydelse togs bland annat upp under den senaste försvarskonferensen Folk och Försvar i Sälen.

– Den militära närvaron och övningsnivån ska hållas generellt hög. En militär lednings- och planeringsfunktion bör placeras på Gotland, sade försvarsministern i sitt tal på konferensen då.

Gotland blev av med sitt sista militära förband 2005.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvaret rustas upp

Mer i ämnet