Fortsatt stormigt kring Itsam

Uppdaterad
Publicerad

Det fortsätter storma kring kommunalförbundet Itsam som sköter halva Östergötlands IT-avdelningar. På ett möte i Kisa tog man beslut om att den polisanmälde verkställande tjänstemannen kommer att entledigas i ytterligare nio månader.

Företaget Itsam föddes 2009 då fem östgötska kommuner skapade en gemensam IT-avdelning – IT SAMverkan, driven av ett kommunalförbund. Till kommunalförbundet anslöt också småländska Vimmerby.

Men bara ett år efter lanseringen började problem visa sig i årsredovisningen. I september i år entledigades vd:n för bolaget, bland annat för att ha låtit skattebetalare betala för hans resor till och från jobbet och för att ha köpt en hemmabioanläggning för 30 000 kronor på företagskortet.

– Direktionen för Itsam har beslutat att inleda förhandlingar med verkställande tjänstemannen, säger Sven-Inge Karlsson (S), ordförande direktionen Itsam.

Vad innebär det?

– Det vet vi inte.

Men han har inte längre förtroende från er?

– Nej. Så är det.

Vd:n kommer nu att ersättas av Susanne Korduner, enhetschef vid länsstyrelsen i Värmland. Hon blir tillförordnad förbundsdirektör och ska försöka lappa ihop det trasiga förtroendet.

För det är inte bara vd:n som kritiseras i KPMG:s utredning. Direktionen får skarp kritik för att ha brustit grovt i kontroll och uppföljning.

– Vi har inte heller utfört vårt arbete och det måste vi nu försöka rätta till, säger Sven-Inge Karlsson (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.