Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Gotlands studentkår Rindi kan det bli svårt för nya studenter att hitta bostad på ön i höst. Hör mer om detta i klippet ovan. Foto: SVT

Fortsatt tufft att hitta studentbostad på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Idag, tisdag, kommer antagningsbeskedet till alla som sökt en utbildning till hösten. Steget efter att ha blivit antagen är ju så klart att hitta boende, men för de som har tänkt plugga på Gotland kan det bli svårt.

SVT Nyheter Öst har tidigare skrivit om bristen på studentbostäder på Gotland. Då, för ungefär ett år sedan, var bostadsbristen värre än någonsin.

Saknas hundratals bostäder

Hur ser den ut nu?

– Vi ligger back med ungefär 900 bostäder, som vi skulle behöva få till för att studenter ska ha någonstans tryggt och säkert att bo, säger Daniel Michaneck, ordförande för Gotlands studentkår Rindi.

Enligt studentkårens senaste siffror finns det 495 studentbostäder på ön. Men det finns ett problem, 122 av dem har nyligen lagts ut till försäljning som bostadsrätter.

– Det är vid Volontärgatan i Visby. Tidigare har de hyrts ut till turister under högsäsongen och studenter under läsåret.

Temporära studentbostäder

Men i allt detta finns det också ljusglimtar. En nationell aktör vid namn K2A är nämligen på gång med att bygga temporära studentbostäder på Gotland.

– Det är ungefär 150 temporära bostäder som ska vara klara till januari i början av nästa år, men 74 av dem planeras vara klara redan till hösten.

Enligt Daniel Michaneck har aktören också uttryckt ett intresse för att ersätta dem med vanliga lägenheter så småningom.

– Man kan säga att det är som bunkrar man kan bo i, så de är ju inte tänkta att vara där så länge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.