Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Försäljningen gagnar studenterna och deras möjligheter att bo kvar på ön. Hör Joakim Martell, vd på GotlandsHem i videon. Foto: Lena Liljeborg

GotlandsHem: ”Försäljningen av studentbostäderna gagnar studenterna”

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på studentbostäder är omtalad. Samtidigt säljer Region Gotland alla sina studentbostäder. Avtalet där fastighetsbolaget K2A köper dem för 130 miljoner kronor är nu klart.

– I samband med etableringen som K2A nu gör på Gotland, började de en dialog med oss om möjligheten för dem att köpa GotlandsHems studentbostäder, berättar GotlandsHems vd Joakim Martell.

Köparen, fastighetsbolaget K2A har specialiserat sig på studentbostäder och finns på flera universitet- och högskoleorter. De bygger just nu temporära studentbostäder på Gotland. Ungefär 150 stycken ska vara klara till januari och 74 av dem planeras vara klara redan till hösten.

Gotland

– Försäljningen frigör kapital som vi kan återinvestera i underhåll och utveckling av befintliga bostäder eller nyttja för nyproduktion av fler bostäder på Gotland, säger Joakim Martell.

I videon berättar han hur försäljningen ska öka antalet studentbostäder och gagna studenternas möjligheter att bo kvar på ön efter studier.

Vad händer för studenterna nu?

Hyreskontrakten förs över till K2A och studenterna behåller sitt kontrakt utan att de behöver göra någonting.

Hyran som gäller 2022 kvarstår. Framtida hyresjusteringar sköts som tidigare via årlig förhandling mellan fastighetsägaren och Hyresgästföreningen. 

De som står i GotlandsHems bostadskö kommer att kunna kopiera sina ködagar till K2A:s bostadskö. De får alltså behålla sina ködagar i GotlandsHems kö samtidigt som dessa dagar flyttas över i K2A:s bostadskö.f

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet