Gabriella i sin bil där hon bodde innan hon fick jobb hos Östgötateatern. Foto: SVT

Från tiggare till skådis

Snart är det premiär för Bröllopsresan, Östgötateaterns stora projekt där man efter att ha gjort hundratals intervjuer skrivit en pjäs om tiggarna som de senaste åren kommit till Östergötland.

För första gången på 14 år skriver Östgötateatern en egen pjäs för Stora Scenen. Teaterensemblen har bland annat varit i Rumänien för att bättre förstå förhållandena där.

Bodde i bil

Gabriela Diia var en av dem som satt och tiggde framför affärer i Linköping ifjol. I 10 månader bodde hon i en bil på en parkeringsplats, men så kom Östgötateatern i kontakt med henne och nu har hon en roll i föreställningen, har fått låna lägenhet av teatern och får lära sig svenska.

– Ibland får jag dåligt samvete, Jag har lägenhet och jobb, men de andra tiggarna är fortfarande kvar på gatan, säger hon samtidigt som hon poängterar att hon är väldigt lycklig för att ha fått en roll i pjäsen.

Mamman från Rumänien ska komma

Meningen är att hennes mamma och ska komma från Rumänien för att se en av föreställningarna. Premiären är den fjärde november på Östgötateatern i Norrköping.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer