Friskolan Fria Intermilia ger inte upp – trots konkurs och beslut om indraget tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Skolans rektor sparkades, elever bytte skola och Skolinspektionen drog in skolans tillstånd att undervisa. Skolan försattes till och med i konkurs. Men trots allt detta hoppas rektorn att 40 elever ska komma tillbaka till skolan efter jullovet på tisdag.

Kritiken har varit hård mot Friskolan Fria Intermilia i Motala kommun. Både från föräldrar som har valt att byta skola och från Skolinspektionen som flera gånger har riktat kritik mot skolan.

Indraget tillstånd

När Skolinspektionen den 11 december beslutade att dra in skolans tillstånd att undervisa verkade det som om friskolan var uträknad.

Friskolan Intermilia i Motala

Skolan begärde sig själva i konkurs, för att personalen skulle få ut löner via den statliga lönegarantin.

I det här klippet får du en bakgrund kring vad som hänt:

Vann halv seger

Men än är matchen inte över. Skolan överklagade Skolinspektionens beslut. Och med mindre än två veckor kvar till skolstarten efter jullovet kom beskedet: Skolan vann en halv seger.

Förvaltningsrätten låter skolan fortsätta att undervisa i väntan på ett definitivt beslut.

”40 barn intresserade”

Och rektorn Riitta Paananen hoppas nu att skolan kan öppna på tisdag, med betydligt färre elever.

”Vi vill få det prövat om det verkligen är rätt att stänga en skola på de här grunderna”, säger rektorn Riitta Paananen vid friskolan Fria Intermilia till SVT:s reporter. Foto: SVT

Det bästa vore om skolan kunde få behålla 100 av de 130 elever som tidigare gick där, anser Riitta Paananen.

– Men vi tittar nu på möjligheten att starta med mycket färre barn.

Det finns, enligt henne, 40 barn som är intresserade av att börja på skolan igen.

– De familjer som redan nu har tackat ja är väldigt trogna. Det är föräldrar som tror på skolan. Så det ser väldigt positivt ut, säger Riitta Paananen.

Beredskap finns på andra skolor

På Motala kommun finns, trots skolledningens besked, en beredskap för att omplacera alla elever på friskolan till kommunala skolor.

– Vi är nöjda med att vi har kunnat erbjuda alla en plats, säger Per-Arne Sterner, bildningschef i Motala kommun.

Byter namn och huvudman

Fria Intermilia kommer att överklaga sitt eget beslut om konkurs. Skolan kommer att byta huvudman. Istället för en stiftelse ska skolan styras i form av ett aktiebolag. Och skolan ska även byta namn, enligt Ritta Paananen.

I onsdags lämnade skolan även in en överklagan till Förvaltningsrätten mot Skolinspektionens beslut.

– Vi är ödmjuka förstås mot den kritik som vi har fått, men vi har också åtgärdat allt. Därför vill vi få det prövat om det verkligen är rätt att stänga en skola på de grunderna, säger skolans rektor Riitta Paananen.

”Dags för en ny rektor”

Hoppet står till att fastighetsägaren ska sänka hyreskostnaderna under en period, så att skolan ska klara sig ekonomiskt.

– Jag kommer att se till att skolan kommer på fötter igen. Det är ambitionen. Men sedan, när det gäller den nya skolan, då är det nog dags för en ny rektor, säger Riitta Paananen.

Detta har hänt

Friskolan Fria Intermilia har flera gånger fått kritik från Skolinspektionen, bland annat för undervisning, betygssättning och frånvarande rektor.

Flera föräldrar var så kritiska att de valde att hålla sina barn hemma från skolan på grund av att barnen kände sig otrygga i skolan.

Skolans styrelse avsatte skolans rektor. Skolans styrelse avgick därefter och ersattes av en tillfällig styrelse. Den tillfälliga styrelsen återinsatte rektorn.

Skolan lämnade in en lista med åtgärder till Skolinspektionen. Men det var inte tillräckligt, enligt Skolinspektionen, som den 11 december beslutade att dra in skolans tillstånd att undervisa efter jullovet.

Skolan begärde sig själva i konkurs för att kunna betala ut löner till personalen.

Skolledningen överklagade därefter det indragna tillståndet till Förvaltningsrätten. Och Förvaltningsrätten gav skolan halvt rätt. Det vill säga skolan får fortsätta att undervisa tills dess att domstolen fattar ett slutgiltigt beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friskolan Intermilia i Motala

Mer i ämnet