Foto: SVT

Friskolan Kunskapsljuset hotas av kraftig höjt vite

Uppdaterad
Publicerad
I somras fick den muslimska friskolan Kunskapsljuset i Norrköping mycket hård kritik av Skolinspektionen. Efter ett återbesök i oktober konstaterar myndigheten att bristerna till största delen finns kvar och hotar nu med höjt vite.

Det var i november som Skolinspektionen gjorde ett uppföljningsbesök på Kunskapsljusets förskola, skola och fritidshem som drivs av föreningen Al-Noor Al-Islamia. Kritiken från myndigheten är förödande.

”Allvarliga brister”

I en majoritet av fallen har skolan inte utfört de åtgärder som krävdes i rapporten från i juni. Det gäller bland annat:

  • Fortfarande anpassas inte undervisning tillräckligt efter alla elevers förutsättningar och behov.
  • Det finns allvarliga brister när det gäller extra anpassningar och särskilt stöd för elever som behöver det. Eftersom nästan alla lärare saknar legitimation tycker Skolinspektionen att det är ”anmärkningsvärt att skolan inte har tydliga och förankrade rutiner för arbetet med stödåtgärder.”
  • Det finns allvarliga brister i skolans arbete med bedömning och betygssättning. En icke-legitimerad lärare uppgav för Skolinspektionen att han inte alls visste vad som förväntades av honom.
  • Det finns allvarliga brister i skolans arbete för att motverka kränkande särbehandling. Alla uppgifter om kränkningar anmäls inte. Personalen är inte ense om vad som är en kränkning och arbetet är ostrukturerat.
  • Det finns allvarliga brister i arbetet med att främja elevernas hälsa och förebygga ohälsa.
  • Det finns allvarliga brister i rektorns styrning och utveckling av verksamheten.

Höjt vite

Skolinspektionen konstaterar upprepade gånger att bristerna är ”allvarliga, omfattande och har pågått under en längre tid”, vilket leder till att eleverna ges sämre förutsättningar.

Även Kunskapsljusets fritidshem får skarp kritik efter återbesöket.

Redan i juni hotade Skolinspektionen med vite på sammanlagt 750 000 kronor om inte skolan vidtog åtgärder. Det skärps nu till totalt 1,2 miljoner kronor för förskolan, skolan och fritidshemmet.

Föreningen bakom Kunskapsljuset har fram till den 3 april på sig att åtgärda bristerna.

SVT Öst har sökt skolan ägare som inte vill uttala sig.

Fakta: Skolan Kunskapsljuset

Visa

Kunskapsljuset skola startade i Norrköping januari 1998. 

Skolan består av år F-6. 

Idag finns, enligt en representant för skolan, cirka 150 elever. Enligt hemsidan finns 127 elever på skolan och 40 barn på förskolan. 

Skolans huvudman är ”föreningen Al-Noor Al-Islamia”. 

Skolan har allmän inriktning med muslimsk profil. 

Källa: kunskapsljuset.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT GRANSKAR KUNSKAPSLJUSET I NORRKÖPING

Mer i ämnet