Foto: TT

Frivilligorganisation deltar i massvaccineringen

Uppdaterad
Publicerad

Den ideella organisationen Svenska blå stjärnan deltar i massvaccineringen av djur i Omberg.

– Vi har beredskap sedan det första fallet av mjältbrand konstaterades. Sedan en vecka tillbaka är fältassistenter ute och jobbar. Det gäller att snabbt vaccinera så många djur som möjligt på kort tid. Vi har vana och är utbildade för uppgiften, säger Kristin Sundström, generalsekreterare för Svenska blå stjärnan.

Tusentals djur, främst nötkreatur och får men även hästar och getter i områdena kring Omberg vaccineras nu mot mjältbrand, sedan Jordbruksverket fattat beslut om massvaccinering.

Utbrott av mjältbrand

Allra först vaccineras djur från de drabbade besättningarna och djur som betat i närheten av platser där djur har dött i sjukdomen.

Under kommande vecka utökas arbetet ytterligare, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Blå stjärnan som deltar i arbetet har fyra personer som dagligen jobbar med veterinärerna för att stoppa mjältbrandsutbrottet i Omberg.

Totalt har det ideella förbundet 2 300 utbildade medlemmar, som med kort varsel kan sättas in vid behov i hela landet. Tidigare har blå stjärnans medlemmar bland annat vaccinerat djur för att hejda utbrott av blåtunga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbrott av mjältbrand

Mer i ämnet