Harald Strand, ordförande Riksförbundet FUB. Foto: Linnea Bengtsson/FUB

FUB: Försäkringskassan driver arbetslinjen för långt

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Nyheter Östs granskning av stödet till funktionsnedsatta så markerar nu Riksförbundet FUB. Organisationen tycker att Försäkringskassan gör för hårda bedömningar, trots att inga lagar eller regler har ändrats.

Man menar att personer med funktionsnedsättning hamnat mellan stolarna när begreppet arbetsförmåga tolkats på olika sätt av Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

– Det har gjort att även unga med intellektuell funktionsnedsättning har skickats till Arbetsförmedlingen för att söka jobb som inte finns, säger ordförande Harald Strand, i ett pressmeddelande, och fortsätter:

– Aktivitetsersättning och sjukersättning är därför något man söker för att man inte har några andra valmöjligheter. Sjukersättningen för en 30-åring, som inte har haft någon arbetsinkomst ligger på 9 804 kronor före skatt. Så det innebär verkligen inte ett liv i sus och dus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Funktionsnedsatta tvingas söka låtsasjobb

Mer i ämnet