Foto: Mikko Lindskog/SVT

Fullt på härbärge för tiggare i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

När härbärget i Linköping delade ut ”sovbiljetter” i torsdags fick inte alla som behövde plats. Det kom för många som behövde hjälp.

Varje torsdag har organisationen Crossroads rådgivning i Linköping. Det är också då som biljetter delas ut till de 20 sovplatser som finns på härbärget i Ryttargårdskyrkan. En ”sovbiljett” ger rätt att sova på härbärget under de kommande sju nätterna.

På härbärget finns 20 platser, som används av de tiggare som kommit till Sverige från Rumänien och Bulgarien. I förra veckan kom så många personer att 22 fick gå därifrån utan ”sovbiljett”. De fick fortsätta att sova ute eller i bilar. Den här gången kom det inte bara personer som uppehåller sig i Linköping.

Tiggarnas situation

Elin Sjögedahl, projektledare på Crossroads som driver härbärget, vill att också andra kommuner ställer upp och ordnar härbärgen. 

I Linköping har kommunen valt att bidra med 2,5 miljoner kronor för att härbärget ska kunna fungera. I grannkommunen Norrköping tolkar kommunen lagar och regler delvis annorlunda.

Norrköpings kommun menar att socialtjänstlagen inte ger möjlighet för kommunen att starta ett härbärge. Kommunen hoppas istället på frivilligorganisationer.

Även i Linköping är det frivilligorganisationer som driver verksamheten, men Linköpings kommun har alltså valt att bidra ekonomiskt. Det anser sig inte Norrköpings kommun kunna göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggarnas situation

Mer i ämnet