Robothunden Roffe. Foto: Patrik Widegren/SVT

Gamla har blivit lugnare efter test med robotar

Uppdaterad
Publicerad

Proven med robotdjur och nattkameror har gett ett positivt resultat, säger ansvariga på Region Gotland.

– Jag skulle säga att mycket av det vi prövat har varit till stor nytta för de boende och för personalen, säger Fredrik Westergaard, som lett projektet.

Region Gotland fick statliga pengar för att kunna prova olika tekniska hjälpmedel för att, som man säger, ”höja livskvaliteten och underlätta vardagen” för människor med demenssjukdom. Bland annat har de äldre fått testa att ha robotar utformade som katter och hundar hos sig. Tidigare i år besökte SVT Nyheter Öst Gun Bergqvist, som var en av de som testade en robothund (se artikel nedan).

I projektet har tillsyn under natten ibland skett med kameror. Tanken är att nattsömnen inte ska bli störd av att någon kommer in bostaden för att kontrollera att allt står rätt till. På Roma äldreboende tycker personalen sig se att nattfriden har ökat. Idag används fem kameror på boendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet