En 28-årig man döms nu av Örebro tingsrätt. Foto: SVT/TT

Gängmedlem döms för mordplaner i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

En 28-årig gängmedlem från Norrköping, med starka kopplingar till gänget som för en vecka sedan dömdes för Ingelstamordet, har under onsdagen dömts till fängelse i drygt åtta år av Örebro tingsrätt för mordplaner och grovt narkotika brott.

Från Spanien beställde den 41-åriga Örebromannen mord på tre medlemmar med kopplingar till den kriminella grupperingen No Surrender. En av männen sköts till döds på väster i Örebro förra sommaren och ytterligare en av männen ska vara en ledande gestalt i gänget.

Idag döms sammanlagt sex personer för förberedelse till mord och stämpling till mord. En av männen, en 28-åring från Norrköping har starka kopplingar till samma gäng som förra veckan dömdes för att ha utfört ett mord och ett mordförsök på andra ledande gestalter i No Surrender på Ingelstaområdet i Norrköping. Enligt domen tog mannen på sig Örebromannens beställning av mordet på de tre gängmedlemmarna.

Han döms till fängelse i åtta år och sex månader för förberedelse till mord, stämpling till mord, grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Automatkarbin i bil

Enligt domen har männen bland annat anskaffat en falskskyltad BMW-bil som de placerat i Örebro som skulle användas i mordet. I bilen hittades bland annat ett vapen, en automatkarbin av typen kalasjnikov. Gängmedlemmen från Norrköping döms även för grovt vapenbrott för att ha hanterat vapnet.

Likt mordärendet i Norrköping kommer en stor del av bevisningen från det nu avkrypterade kommunikationsverktyget Encrochat. 

I samma ärende frikänns en man i 20-årsåldern från Motala som stod åtalad för bland annat medhjälp till förberedelse till mord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gängmorden i Norrköping

Mer i ämnet