Se de intressanta platserna i mordrättegången och få en genomgång av mordåtalet. Foto: Niklas Luks / Jeppe Gustafsson

Gängmorden i Norrköping: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Dubbelmord utanför en nattklubb, sprängning i ett bostadshus och mordet utanför en snabbmatsrestaurang. Ledargestalter inom den kriminella grupperingen No Surrender var måltavlor för det dödliga våldet i Norrköping. Nu inleds rättegången mot de misstänkta.

Dubbelmordet utanför nattklubben:

Den 5 december 2019 runt klockan 01.20-tiden utbröt skottlossning vid nattklubben Hugos i centrala Norrköping. Personer som befann sig på klubben skrek och flydde i panik av ljudet.

– Det enda jag hör i huvudet är panikskrik, gråt och skott, sa ett vittne till SVT Nyheter Öst då.

Två män sköts ihjäl utanför klubben. Båda hade ett kriminellt förflutet och en av dem, en 39-årig man, ansågs vara gängledare för den kriminella grupperingen No Surrender MC och var under flera år en aktiv del av den gängkriminella miljön i både Linköping och Norrköping. 

Den andra mannen var en man i 45-årsåldern hemmahörande i Örebro län som kopplas till samma gruppering.

Trolig flyktbil i brand i Rejmyre:

På morgonen den 5 december höll polisen en pressträff där man berättade att man funnit en utbränd bil i Rejmyre, ungefär en halvtimma från mordplatsen. Enligt uppgifter hittade polisen vapen som troligen användes i dubbelmordet – en automatkarbin av typen AK47 och en pistol av märket Glock.

Mordmisstänkt greps i Örebro:

Den 30:e januari genomfördes flera polisinsatser i Örebro. Maskerade poliser slog till på flera platser och en man i 30-årsåldern greps och anhölls misstänkt för mordet. Även den mannen knuten till den kriminella grupperingen No Surrender. Dagen efter släpptes han efter försvagade misstankar.

Mordvapen dök upp i bombutredning:

Den 11 juni 2020 väcktes åtal mot tre män för bombdådet i Landvetter den 22 september 2019. Pistolen av märket Glock som hittades i den utbrända bilen i Rejmyre förekom i videor på Instagram där en av de åtalade för Landvetterbomben visade upp den med tillverkningsnumret väl synligt. Bombdådet hade kopplingar till den gängkriminella miljön.

Foto: Polisens förundersökning

Tidigare dubbelmordsmisstänkt sköts till döds:

Den 16 juli sköts den man i 30-årsåldern som tidigare gripits misstänkt för dubbelmordet i Norrköping och sedan släppts, till döds i stadsdelen Väster i Örebro.

Bombdåd mot gängtopp i Norrköping:

Den 22 januari 2020 briserar en sprängladdning i ett bostadshus i stadsdelen Hageby i Norrköping. Flera skadades lindrigt och boende i lägenhetshuset evakuerades. En 37-årig man, skriven på en av lägenheterna i trappuppgången, tros ha varit måltavla. Mannen ansågs tillhöra toppskiktet i No Surrender, men han skadades inte i bombattacken. Sprängladdningen var dessutom placerad på fel våningsplan. 

Tidigare bombmål skjuts till döds utanför snabbmatsrestaurang:

Den 9 april 2020, strax före midnatt på skärtorsdagen, utbryter återigen skottlossning i Norrköping. Den här gången utanför en snabbmatsrestaurang på handelsområdet Ingelsta. En man hittas med skottskador och avlider senare. Det är samma man som pekades ut som måltavla för bombdådet i Hageby ett halvår tidigare. Ytterligare en man befann sig i samma bil – men överlevde.

Två män greps kort efter mordet:

Polisen meddelar sedan att man hittat en brinnande bil i Yxbacken, mindre än en mil från brottsplatsen. Samma dag som mordet utanför snabbmatsrestaurangen inträffade kunde två män gripas och anhållas – en 27-åring och en 29-åring.

– Direkt efter händelsen inleddes ett intensivt polisarbete som snabbt kunde leda till att två personer kunde gripas för inblandning i mordet, förklarade kammaråklagare Anna Hjorth då i ett uttalande.

Fler häktades misstänkta för mord:

Sedan rasslar det till och ytterligare ett antal personer häktas misstänkta för delaktighet i mordet. Och snart står det klart att utredningen gällande Ingelstamordet och dubbelmordet utanför nattklubben i Norrköping hänger ihop. Senare ska det komma fram att den franska polisens knäckning av det krypterade chattverktyget Enchrochat troligen är en stor del bakom polisens framgång i utredningarna.

Åtal väcks:

Den 25 mars väcks åtal mot sammantaget sex män i åldrarna 27 till 34 år från Linköping och Norrköping. Fyra av männen misstänks enligt Åklagarmyndigheten för inblandning i båda skjutningarna. SVT Nyheter Öst:s kartläggning av männen kan du ta del av här.

Rättegång startar:

Den 7 april startar rättegången i säkerhetssalen vid Linköpings tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängmorden i Norrköping

Mer i ämnet