De sex männen som nu döms av Norrköpings tingsrätt. Foto: Polisen

Gängmorden i Norrköping – fyra döms till livstids fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 11 idag meddelade Norrköpings tingsrätt dom i de båda mål som rör tre gängrelaterade mord i Norrköping.

Fyra av de sex åtalade döms till livstids fängelse och två till fängelse i 16 år.

De åtalade döms dock inte för dubbelmordet utanför nattklubben Hugo den 5 december 2019, utan enbart för mordet och mordförsöket utanför en snabbmatsrestaurang den 9 april 2020, det så kallade Ingelstamordet.

Beslutet att fria för dubbelmordet motiverar domstolen med att konstatera att ”åklagarna inte kunnat bevisa att de tilltalade har organiserat, planerat och genomfört skjutningen på det sätt som åklagarna påstått i åtalet”.

Bevisen som hämtades från det av fransk polis avkrypterade Encrochat-materialet ska enligt tingsrätten tillåtas som bevisning och bedömas som att ”det går att dra tillförlitliga slutsatser av materialet, framförallt på grund av den stora mängden meddelanden och den detaljerade information som framgått däri”.

De sex åtalade männen döms enligt följande:

30-åringen (ledare/planerare)

Döms till livstids fängelse för mord, försök till mord, grovt vapenbrott, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, stämpling till mord och brott mot vapenlagen.

33-åringen (skytt)

Döms till livstids fängelse för mord och försök till mord.

23-åringen (förare/skytt)

Livstids fängelse för mord och försök till mord.

28-åringen (spanare)

Döms till 16 års fängelse för mord, försök till mord, grovt vapenbrott och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

27-åringen (planerare)

Döms till livstids fängelse för mord, försök till mord och stämpling till mord.

28-åringen (så kallad ”goare”, den som lurar någon till en plats för att sedan antingen misshandla eller mörda)

Döms till 16 års fängelse för mord, försök till mord och grovt vapenbrott.

Offren ingick i kriminellt nätverk

Den 5 december 2019 sköts två män – en 39-åring från Linköping och en 45-åring från Örebro län – till döds på nära håll med automatvapen som avlossades från en bil utanför en nattklubb i centrala Norrköping.
Den 9 april 2020 sköts en 37-årig man ihjäl när bilen han körde besköts utanför en snabbmatsrestaurang på handelsområdet Ingelsta i Norrköping – passageraren i bilen var också en måltavla, men klarade sig utan skador.

Samtliga brottsoffer hade kopplingar till det kriminella nätverket No Surrender MC.

Encrochat-bevisen ifrågasatta

Polisens utredning av morden var mycket omfattande och den 20 dagar långa rättegången hölls sedan under maximalt säkerhetspådrag i säkerhetssalen i Linköpings tingsrätt.

Åklagarna yrkade på att de sex misstänkta männen, som kopplas till ett lokalt kriminellt nätverk i Norrköping, skulle dömas till livstids fängelse för mord eftersom de planerat och agerat i samförstånd.

De misstänkta nekade dock kategoriskt till all inblandning i morden och försvarsadvokaterna ifrågasatte Encrochat-bevisningen.

Flera av de som figurerar i utredningen av morden i Norrköping är även häktade misstänkta för mordplaner i Skåne – läs mer om det här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de intressanta platserna i mordrättegången och få en genomgång av mordåtalet. Foto: Niklas Luks / Jeppe Gustafsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gängmorden i Norrköping

Mer i ämnet