Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
20-åringen som utsattes för mordförsök pekade under dagen ut skytten i tingsrätten. Hör i klippet vad hans advokat, Anwar Osman, säger om händelsen. Foto: SVT/ Axel Brantemo

Gängskjutningen i Ryd: Offret pekar ut skytten i rättssalen

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot de tre män som misstänks för inblandning i mordförsöket i Ryd i september förra året fortsätter. Det är den andra händelsen i den gängkonflikt som just nu pågår i Linköping som når en rättslig prövning.

Under tisdagen pekade målsägande ut skytten i förhör inför rätten.

Det var den 15 september förra året som en 20-årig man sköts i ansiktet i Ryd. Tre män står åtalade för inblandning i händelsen. I tidigare förhör har mannen inte berättat vem som sköt, bara gett vissa signalement.

Men under målsägarförhöret under tisdagen i sal tre i Linköpings tingsrätt lämnade den skjutne mannen mer ingående detaljer.

Tidigare beskrevs hur en man kom på cykel och sköt. Men målsägande berättar nu att skytten deltog vid deras möte på en innergård i Ryd och att han hälsade på mannen som sedan sköt.

När gänget började gå från platsen vände den målsägande sig om och såg hur en av männen riktade en pistol mot hans ansikte och sköt.

Ville hämnas själv

Som förklaring till varför han inte direkt berättade vem som sköt förklarade målsägaren med den tystnadskultur som råder och att han själv ville hämnas.

Men mannen säger sig nu ha kommit på andra tankar.

– I början känner jag en oro och rädsla för att berätta det. Jag kommer från ett område där man inte berättar för polisen vad som händer. Jag ville hämnas också. Jag ville ta det i mina egna händer, säger mannen i tingsrätten.

”Jag kan inte återvända till Linköping”

Det var många personer på plats när förhandlingen startade under tisdagen. Flera av dem har trolig koppling till konflikten och tingsrätten fattade beslut att endast part i målet, polis och media fick delta i rättegångssalen. De andra hänvisades till en åhörarsal.

Efter utpekandet menar målsägaren att han aldrig mer kan återvända till Linköping.

– Jag kan inte återvända till Linköping. Jag känner oro för att det kan hända någonting. Man berättar inte bara sanningen, så är det. Det är en hederskod och det gäller även mina vänner, säger den skjutne 20-åringen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Männen fångades på kamera när de flydde från brottsplatsen efter skottet. Se när männen flyr i klippet. Foto: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet