Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se här hur vattnet forsar längs gångvägarna runt strömmen i Norrköping. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Hög risk att skyddsvallar i Linköping svämmar över – gångvägar i Norrköping stängs av

Uppdaterad
Publicerad

Vattennivån i Roxen väntas stiga ytterligare i helgen. Norrköpings kommun stänger av gångstråken mellan Dragsbron och riksvägen.

Snabb snösmältning och återkommande regn gör att risken för översvämning av Motala ström ökat ytterligare på flera platser i Norrköping, sedan SMHIs varning den 16 februari, skriver Norrköpings kommun på sin sajt.

Varningsskyltar och galler

– Eftersom Räddningstjänsten Östra Götaland bedömer att de kraftiga vattenflödena i Motala ström kan försvåra eventuella räddningsinsatser, väljer vi som en försiktighetsåtgärd att stänga av gångvägarna mellan Dragsbron och Riksvägen, säger Olof Carlsson, avdelningschef för drift och underhåll samhällsbyggnadskontoret.

Runt gångstråken sätts grindgaller med varningsskyltar där allmänheten avråds röra sig i närheten av vattnet.

Kommande väderförhållanden avgör om fler gångvägar kommer behöva stängas av.

Hög risk att Roxens skyddsvallar svämmar över

Enligt en prognos för helgen kommer vattennivån i Roxen att stiga ytterligare de kommande dagarna. Om så sker finns en hög risk att vallar längs den södra delen av Roxen svämmar över, varnar Linköping kommun.

Mestadels är det åkermark som drabbas, men strandnära fastigheter i Ekängen och Sättuna är också i riskzonen. Boende längs Roxens södra sida uppmanas därför att ha koll på utvecklingen och plocka bort lösa föremål i strandnära lägen, skriver Linköpings kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.