Foto: Bildkollage

Gode män fick använda pengar hur de ville

Uppdaterad
Publicerad

En utlandssemester, ”förtida arv” och husaffärer. Ja, listan är lång på uttag som gode män gjort och fått ”OK” på av Mjölbys förre överförmyndare, den person som av kommunen är utsedd att se till att förmyndares, förvaltares och gode mäns förvaltning sköts ordentligt.

SVT Nyheter har granskat hundratals tillsynsrapporter från länsstyrelserna i landet och då framträdde ett mönster. Gode män, förvaltare och förmyndare hade inte redovisat var pengarna de fått förtroende att sköta hade tagit vägen.

I Mjölby har 43 gode män under flera års tid sluppit att lämna in redovisningar och årsrapporter. De har därmed haft fri tillgång till över 13 miljoner kronor på anhörigas bankkonton – utan någon som helst kontroll.

Har bara fått fortgå

Hälften av överförmyndarna, som alltså ska kontrollera att gode män sköter sig, får kritik av länsstyrelserna, visar SVTs granskning av de senaste fyra årens kontroller. Ändå händer i många fall ingenting. Mjölby kommun fick kritik i flera år, ändå fortsatte överförmyndaren att bryta mot lagen.

För en dryg vecka sedan polisanmäldes förre överförmyndaren i Mjölby för att han bland annat låtit släktingar och grannar vara gode män, med extra bra betalt. Enligt en granskning som Mjölby kommun låtit göra lät han gode män och anhöriga använda pengar som inte var deras och bröt mot både lagar och regler.

En familj åkte exempelvis till Gran Canaria för pengar från en anhörigs konto, ett konto som skulle vara spärrat av överförmyndaren. I ett annat fall är det två minderåriga barn som blivit av med pengar.

Dokumenterade på lappar

Många av den förre överförmyndaren i Mjölbys beslut saknar också dokumentation eller är nedtecknade på Post-it lappar, ibland har det handlat om uttag på mycket stora belopp. En man fick ta ut 570.000 kronor från sin fars spärrade konto för att dela med sin syster. Den förre överförmyndaren godkände uttaget med motiveringen ”ett förtida arv”.

Den förre överförmyndaren ska också ha uppmanat gode män och förvaltare att öppna egna konton dit de kan föra över pengar.

Fick arbeta kvar trots kritik

Länsstyrelsen i Östergötland kontrollerar att Mjölby kommuns överförmyndare gör sitt jobb men har trots år av kritik inte valt att entlediga, alltså sparka, förre överförmyndaren.

– Vi har inte brustit i vår tillsyn, vi har nog gjort vad vi tycker att vi kan göra, när det gäller vår inspektionsbesök. Sedan om vi har tagit rätt ställning i frågan om entledigande eller inte det är ju den bedömning vi har gjort, säger chefsjurist Kristina Samuelsson på Länsstyrelsen Östergötland.

Den förre överförmyndaren i Mjölby nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#deutsatta

Mer i ämnet