Skolinspektionen granskar Kunskapsljuset igen

Uppdaterad
Publicerad

Den hårt kritiserade friskolan Kunskapsljuset granskas nu av Skolinspektionen. Men den statliga myndighetens kontrollmöjlighet kritiseras samtidigt från flera håll.

Förtroendet för Skolinspektionens kontrollmöjligheter är lågt. Några av SVT Nyheter Östs källor, har själva upplevt hur Kunskapsljuset lyckats dölja brister, när inspektionen knackat på dörren.

– Det är ju bara låt gå, så det gör varken till eller ifrån att de kommer, säger en person, som tidigare varit anställd som lärare på skolan.

SVT GRANSKAR KUNSKAPSLJUSET I NORRKÖPING

Även lärarförbundet ser brister i myndighetens kontroller.

– När Skolinspektionen anmäler tre, fyra dagar i förväg att de ska komma, så hinner man ju städa och snygga upp rätt så bra, och att eleverna sköter sig just då, säger Sandra Wahlström på Lärarförbundet.

Försökte dölja brister

När Skolinspektionen överraskade med ett oanmält besök på Kunskapsljuset, så ska några ur personalen sprungit från den ena skolbyggnaden till den andra för att varna, berättar en före detta anställd på skolan för SVT Nyheter Öst.

– Det gjorde man för att visa att skolan är seriös, men det är den inte, säger personen.

Den senaste tiden har det riktats massiv kritik mot skolan och just nu granskar Skolinspektionen skolan. 

– Vi är där just nu och jag kan ju inte uttala mig om vad vi ser just nu. Vi når fram, men naturligtvis ser vi inte allt, säger Maria Sundkvist, chef på Skolinspektionen i Linköping.

Rädda för repressalier

Ingen av de lärare och övrig personal som vi pratat med, törs tala öppet om friskolan Kunskapsljuset i Norrköping. Några vågar inte ens ställa upp på anonyma intervjuer, av rädsla för repressalier. Men det finns de som ändå vågat träda fram och beskriva situationen på skolan.

– Föräldrar som fick hjälp av skolans ägare, törs inte träda fram och berätta. Man är rädd därför att det finns så mycket hållhakar och social kontroll, säger en av de före detta lärare som trätt fram anonymt.

– Man får inte ifrågasätta någonting för då anses man negativ till verksamheten och då blir man kallad till ledningen, säger en annan lärare som tidigare arbetat på Kunskapsljuset.

– Det är oerhört tråkigt att höra om det finns människor som inte vågar berätta vad som händer i skolan, säger Maria Sundkvist, chef för Skolinspektionen i Linköping.

Ägaren slår ifrån sig

Ägaren av friskolan Kunskapsljuset, slår dock ifrån sig av den samlade kritik som framförs mot honom och skolan.

– Det är hörsägen från folk som beklagar att de är rädda för mig. Det är osant, säger Kunskapsljusets ägare Isam Bardaqji.

Om SVT Nyheter Östs granskning: LÄS MER HÄR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT GRANSKAR KUNSKAPSLJUSET I NORRKÖPING

Mer i ämnet