Foto: TT

Gotland var återigen strömlöst

Publicerad

Geab meddelade på tisdagsmorgonen att ön var utan ström. Enligt elbolaget är det bytet till ny utrustning som troligen kan kopplas till strömavbrotten. Klockan 10.15 rapporterades att elen är tillbaka.

Under tisdagsmorgonen meddelade Geab att hela Gotland var utan ström. Enligt det meddelande som gått ut från Geab beräknades elen vara tillbaka klockan 10.30 på hela Gotland.

Senast i söndags drabbades runt 45 000 abonnenter av två större elavbrott. Orsaken då var troligtvis arbetet med den så kallade Gotlandskabeln som förser hela ön med ström. Även under måndagen var det ett totalavbrott.

Cementa hårt drabbat

Strömavbrotten drabbar öns industrier hårt. Cementa i Slite, där det arbetar 430 personer, står för hälften av öns elförbrukning.

– Det är flera hundratusen kronor per timme. Det handlar även om förtroendekapital och relationer till våra kunder. Det är en katastrof, sade fabrikschef Fred Grönwall till Hela Gotland under måndagen

Kabelarbetet kommer att pågå fram till den 21 september och enligt elbolaget Geab finns risk för fler elavbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strömavbrott på Gotland

Mer i ämnet