Foto: Patrik Widegren/SVT

Hela Gotland utan ström – gång på gång

Uppdaterad
Publicerad

Hela Gotland blev strömlöst på nytt på söndagen – två gånger. Enligt elbolaget Geab inträffade ett omfattande strömavbrott på ön och högspänningsnätet slogs ut, först vid klockan 15 (i närmare två timmar) och sedan igen efter klockan 21. Strax efter midnatt var elen tillbaka igen.

Omkring 45 000 kunder drabbades av avbrottet. Orsaken tros vara ett arbete som sedan en tid tillbaka genomförs på den så kallade Gotlandskabeln, som förser hela ön med ström.

Strömlöst flera gånger i sommar

Gotland har flera gånger under sommaren blivit strömlöst och enligt Jan Karlsson, vd på elbolaget Geab, beror det på investeringsarbetet där Vattenfall satsar 350 miljoner kronor på att byta ut delar på Gotlandskabeln.

Strömavbrott på Gotland

– Det är inte så många kablar som förser en ö med ström. När man byter den här typen av anläggning, då brukar man ta de här kablarna ur drift ett halvår och det kan vi inte göra på Gotland, säger Jan Karlsson.

Risk för fler avbrott

Arbetet med att byta ut delar av kabeln kommer att pågå fram till den 21 september. Risken finns för fler avbrott, och enligt Geab har man informerat kunderna om detta.

– Den nuvarande utrustningen är så pass gammal. Den kommer över tid inte att vara driftsäker. Då hade det blivit fler avbrott, säger Jan Karlsson.

Strax efter midnatt var strömmen tillbaka igen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömavbrott på Gotland

Mer i ämnet