Jan Karlsson, vd Geab Foto: SVT

Idag kopplas Gotland bort från fastlandet

Publicerad

Idag klockan 07:00 kopplas hela Gotlandslänken för elförsörjning till och från fastlandet bort. Under ett dygn försörjs Gotland endast med el som produceras på ön.

– Det här är spännande! Inte sedan början av 1990-talet har vi kört alla anläggningar för fullt och på en och samma gång. Vi har till exempel fartygsdieslar i Visby som vi inte kört kontinuerligt sedan dess, säger Geab:s vd Jan Karlsson.

Det här är en del av de omfattande arbetena med kraftstationen i Ygne och Gotlandslänken. Arbetet är planerat sedan länge och har pågått hela sommaren. Något som också bidragit till strömavbrott på ön.

”Det kommer räcka till”

– Vi kan aldrig vara helt säkra på att det inte händer något, till exempel om någon av anläggningarna vi kör slutar fungera. Men vi har överkapacitet, så vi ska klara det med. Det kommer räcka till.

Från och med klockan 07:00 idag och fram till klockan 08:00 på söndagsmorgonen beräknas frånkopplingen vara. Jan Karlsson har tidigare berättat för SVT Nyheter Öst att moderniseringen av kontrollanläggningen är nödvändig eftersom den som hittills varit i drift är från 1980-talet. På längre sikt ska även mer el kunna anslutas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet