Johan Granath, marknadschef Geab Foto: Privat och AP Photo / Victor R. Caivano

Geab: ”Kan inte lova att det inte blir fler elavbrott”

Publicerad

Det var i samband med att elbolaget Geab gick över från enbart lokal produktion av el, och kopplade in den nya styrenheten som 45 000 abonnenter på Gotland blev strömlösa under söndagen.

– Vi vet inte exakt vad som var anledningen till elavbrottet, men vi håller på och utreder det. Vi har förståelse för att kunder blir arga, men vi gör allt som står i vår makt för att försöka förhindra strömavbrott, säger Geabs marknadschef Johan Granath.

Mest kritiskt under lördagen

Egentligen var det mest kritiska skedet i arbetet med föryngringen av Gotlandskabeln under lördagen, då all el producerades på ön. Något som enligt Geab fungerade bra.

För styrningen av elförsörjningen byttes gamla datorer från 1980-talet ut mot nya, fräscha. Och det var i omkopplingen till den nya förbindelsen något gick snett.

”Många som sliter hårt”

– Jag kan inte lova att det inte blir fler avbrott. Det kommer det troligen bli. Det är många som sliter hårt för att undvika det som hände i helgen. Men det är väldigt komplex och avancerad teknik att flytta el på havsbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet