Anders Lindström, forskare och myggexpert vid Statens veterinärmedicinska anstalt Foto: Patrik Widegren SVT/SVT

Gotländska myggor ska kartläggas för att underlätta bekämpning

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan upptäcktes en aggressiv myggart på Gotland. I år ska myggorna inventeras för att se vilka arter det finns och var de trivs bäst.

Till stor del rör sig inventeringen om vårsvämmyggan – en vars ägg bara kläcks om det blir översvämning. Blir det istället en torr vår väntar äggen på kläckning till nästa år. 

– Eftersom det är specifikt de här översvämningsmyggorna vi är intresserade av ska vi ta jordprover, säger Anders Lindström på Statens veterinärmedicinska anstalt. 

Bekämpa arten tidigt

För två år sedan, 2019, var Lindström på plats på norra Gotland och undersökte förekomsten av vårsvämmygga. Då användes ett fångstredskap som samlade in levande myggor, men nu vill man alltså undersöka jorden där äggen kläcks. Tanken är att lära sig mer om var äggen finns, så att det går att bekämpa arten tidigt om det skulle behövas.

– För ett område som är beroende av turism kan det ju vara bekymmersamt med för mycket mygg, säger Lindström. 

Oklart hur myggan hittat till Gotland

Just den nu aktuella arten har tidigare ställt till med mycket problem i området runt nedre Dalälven. Medan vanliga skogsmyggor cirklar runt ett tag innan de sticker går vårsvämmyggan till angrepp direkt.

Hur vårsvämmyggan har tagit sig till Gotland är än så länge oklart. Även andra typer av myggor, som finns på Gotland, ska undersökas under året. 

I klippet nedan kan du se insamlingen av mygg för två år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.