Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) ryter till om Gotlands ekonomiska läge. Foto: Patrik Widegren/SVT

Gotlandspolitikern om krisläget: ”Kommer inte att gå, det är orimligt”

Publicerad

Efter chockbeskedet att man går mot ett underskott på över 300 miljoner kronor år 2024 så är politikerna på Gotland är eniga om att det inte längre är ekonomiskt hållbart att vara landets enda kommun som också har ansvar för sjukvård. Man kräver nu att regeringen agerar.

– Vi har ju över tid tagit pengar och i stort sett åderlåtit hela den kommunala verksamheten för att klara hälso- och sjukvårdsuppdraget, säger Meit Fohlin (S), ordförande för regionstyrelsen.

Man ger tre förslag till lösning: Att staten inför ett särskilt ö-tillägg som kompenserar för sjukvårdskostnaderna. Eller att ansvaret för den gotländska sjukvården uppgår i en annan större sjukvårdsregion. Eller också att staten tar ansvar för vården.

– Vi vet ju att man jobbar med budget inför 2025 nu, man sitter och förhandlar den. För att Gotland ska kunna bygga beredskap och klara hälso- och sjukvården och samtidigt vara en kommun, då måste man agera nu, säger Meit Fohlin.

I klippet ovan hör du Meit Fohlin ytterligare beskriva läget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.