Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Boven i dramat. I klippet förklarar SVT:s reporter varför Region Gotlands ekonomi är i kris, varför Gotland skiljer sig från andra sjukvårdsregioner och vad lokala politikerna nu kräver av staten. Foto: SVT

Kris och rekordunderskott – Gotland kräver hjälp av staten

Uppdaterad
Publicerad

Region Gotland går mot ett rekordstort underskott på 311 miljoner kronor år 2024. En stor orsak är kostnaden för vården och speciellt Visby lasarett. Nu vill politikerna se ett statligt ”ö-tillägg”.

– Gotlands samtliga politiska partier står fullständigt enade här. Vi kan inte göra mer, utan nu måste staten gripa in, säger Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Flera sjukvårdsregioner i landet har det tufft. Region Gotland är den minsta och har i realiteten alldeles för litet skatteunderlag för att kunna bära kostnaden för ett sjukhus med förlossningsvård. Men det geografiska läget gör att man är tvungen att ha det ändå.

– Jämför vi med vilka merkostnader Region Gotland har för hälso- och sjukvård i jämförelse med riket hamnar vi istället på 600 miljoner kronor per år, vilket är nio procent av Region Gotlands budget, säger Meit Fohlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.