Foto: TT

Gott om snö i Östergötland – men långt ifrån rekord

Publicerad

I veckan hade Sverige ett genomsnittligt snödjup på 46 centimeter. Även i Östergötland har snötäcket legat tungt, dock inte fullt lika djupt.

Det var tidigare i veckan som SMHI postade en text på sin blogg om Sveriges snödjup. I inlägget berättade meteorologerna att Sverige i genomsnitt är täckt av 46 centimeter snö. Det är inte på långa vägar ett rekord då samma beräkning till exempel gav 63 centimeter snö 21-24 februari 2010, men betydligt mycket mer än vad som ligger i Östergötland.

Marcus Sjöstedt är meteorolog på SMHI i Norrköping, han menar att länets snömängd är relativt väntad.

– Det är ingenting vi noterat som sticker ut avsevärt i länet, för att komma upp på rekordvärden behövs ytterligare mängder.

Samtidigt menar han att det snötäcke som faktiskt ligger inte är vanligt.

– Det är inte varje år som vi har så här stort snödjup i Östergötland, det är det inte.

Bild från SMHI:s karta över fredagens snödjup i Östergötland. Foto: SKÄRMDUMP

Slaskväder att vänta

Under helgen kan en del snöbyar dra in samtidigt som temperaturen kryper uppåt. Nästa vecka följer ungefär samma mönster – moln, lite snö och eventuellt sol i mitten av veckan.

– Det kan bli lite mer slaskväder samtidigt som det blir mer nederbörd att vänta i form av snö, senare i veckan kan det komma lite snöfall så ett par centimeter ytterligare kan det komma, säger Marcus Sjöstedt.

Något rekord för länet lär det dock inte bli.

– Rekordet i Östergötland är på 110 centimeter, så över metern, där är vi ju inte riktigt än.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.