Foto: Patrik Widegren/SVT

Gott om sommarjobb på Gotland

Publicerad

Det finns gott om sommarjobb att söka i år. En av alla arbetsgivare som nu kämpar om vikarier är Region Gotlands socialförvaltning. För att få de 500 personer man behöver har man bland annat startat en egen bostadsförmedling.

Lotta Segerdahl-Wahlby och Anne Fowler är på ett uppdrag: Att hitta sommarjobbare till äldreomsorgen och hemtjänsten. Men vid Campus Gotland där de ställt upp sitt bord med broschyrer går det lite trögt.

– Det verkar vara många som är framåt här, så de har redan fixat sina sommarjobb, resonerar Lotta Segerdahl-Wahly efter att ytterligare en student tackat nej med motiveringen att han redan har jobb.

500 vikarier behövs

Socialförvaltningen står varje år inför en utmaning. I år behövs 500 personer för att lösa sommarens vikariebehov.

– Utmaningen är ju att det finns ganska gott om sommarjobb. Men vi vill ju gärna att man ser oss som en bra arbetsgivare och att detta är ett jobb som man kanske är sugen att fortsätta med, säger Marika Gardell, socialdirektör inom Region Gotland.

Samtidigt som man aktivt är ute och söker efter folk så erbjuds de ordinarie anställda ersättning för att flytta sina semestrar, något som ett 70-tal nappat på hittills.

– Det är guldstjärna åt våra medarbetare som faktiskt som ställer upp och ger oss möjlighet att klara sommaren, säger Marica Gardell.

Startat egen bostadsförmedling

För att också göra det lättare för folk att ta ett sommarjobb så har man i år tagit det ovanliga greppet att starta en egen bostadsförmedling.

– Vi är i en unik situation eftersom vi har sådant tryck på boende under sommaren. Här vädjar vi ju till de som hyr ut att vi får möjlighet att ge våra sommarvikarier en chans till en rimlig hyresnivå, säger Marica.

Nere vid campus fortsätter Anne Fowler och Lotta Segerdahl-Wahlby sökandet. Några napp blev det till slut som bokades in för intevju.

– Studenter är ju lediga på sommaren och då är det perfekt att jobba inom äldreomsorgen. Det är bra att ha på CV:t, säger Lotta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.