Mattias Sparf, skogskonsulent på Skogsstyrelsen. Foto: Lovisa Gelin/SVT och Jessica Gow/TT

Granbarkborren svärmar igen – ökad risk för skador på träden

Uppdaterad
Publicerad

Nu ökar risken för nya skador på granskogen. En ny generation granbarkborrar lämnar träden och Skogsstyrelsen har konstaterat en ny svärmingsvåg, skriver de i ett pressmeddelande.

Ytterligare angrepp från granbarkborren väntas i södra och mellersta Sverige den närmaste tiden beroende på sommarvädret.

– Det har varit torrt ganska läge vilket gör att granen mår ganska dåligt. Den här andra generationen borrar kommer ut när granen är relativt stressad, säger Mattias Sparf, skogskonsulent på Skogsstyrelsen, till SVT Nyheter Öst.

– Det är viktigt att rensa bort vårens angrepp som nu blivit synliga. Nu gör det stor nytta att avverka skadade trän och det är viktigt att få med barken ut ur skogen.

Byta gran mot tall

Den ökade svärmningsaktiviteten, som sannolikt är en blandning av både första och andra generationen granbarkborrar, märks främst i Götaland i områden som haft stora populationer av granbarkborre sedan 2018 och därför också mycket stora skador på stående skog.

– Då byggdes den population upp som vi idag kämpar emot.

Att granen fått en sådan dominerande ställning i det svenska skogsbruket har under senare år kritiserats.

– Granen är en fantastisk aktie ända till den dagen den kraschar – vi måste ha mer ”blandfonder” i skogen. Men idag känns det som om pratet om att plantera tall i stället för gran är mer seriöst än vad det varit tidigare.

I klippet nedan beskrivs hur borrarna förökar sig och tar död på granen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.