• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skärgårdsborna har pekat ut de historiska stigarna på ön. Nu är det röjt runt sevärdheterna. Följ med dit här i inslaget. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Oupptäckta stengärdsgårdar och gratis ved på Häradskär

Publicerad

Häradskär var förr betydligt kalare, uppodlad och betad. Nu är igenväxningen återigen röjd till förmån för kultur, miljö och vandring. 

Om någon är sugen på gratis ved så finns det just nu gott om ved att hämta på Häradskär, långt ut i Gryts skärgård.

– Här har vi röjt upp runt sevärdheterna, som för det otränade ögat ser ut som en stenhög, säger Carl Hamilton, projektledare i Valdemarsviks kommun.

”En stengärdsgård?... den har jag aldrig sett förr”

Stengärdsgårdar, som folk uppvuxna på ön aldrig tidigare sett, har röjts fram. Stengärdsgårdar som förr hägnade in fiskarnas och fyrpersonalens odlingar på ön, och höll fåren och korna ute.

– Vi har sparat en del vegetation och gamla fina lätt förvridna tallar som är synonymt med ön, säger Carl Hamilton.

Får och historiska stigar

Skärgårdsborna har pekat ut de historiska stigarna, som förr var framkomliga utan problem.

I ett gemensamt projekt har sedan Valdemarsviks kommun, Statens fastighetsverk, Region Östergötland, Gryts Skärvårdsförening och boende på Häradskär röjt det gamla odlingslandskapet.

Projektet finansieras av EU och LONA-pengar från länsstyrelsen.

Biskop Brasks fiskeläge

Fyren leder in till en segelled som använts sedan 1200-talet. I slutet av 1400-talet lär något hundratal fiskare säsongsvis bott på ön för att genom sitt fiske ge inkomster till den katolska kyrkan och biskop Brask.

Idag finns inga fastboende utan den gamla lotsstation och fyrvaktarbostäder har gjorts om till vandrarhem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.