Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se strategen Anne Hederén om alla anledningar till att en bit Östgötaled placerats just på Häradskär. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Östgötaleden går till sjöss – ny etapp på Häradskär

Publicerad

Östgötaleden inviger en ny etapp – en vandringsled på ön Häradskär där naturen nu återställs till sitt mer ursprungliga skick.

Se den historiska ön och strategen Anne Hederén i inslaget ovan.

Även om ön med sitt unika läge och historia alltid varit välbesökt, så har den här säsongen varit utöver det vanliga. Det efter att den nya leden blev känd. Och på Häradskär kan man hyra boende för någon dag, vecka eller på lite längre sikt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ann-Louise är 13:e generationen som växt upp på Häradskär: ”Glad att ha varit med om det”. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Ann-Louise Forsström är uppväxt på Häradskär. Liksom hennes mamma, hennes morföräldrar och sammanlagt 13 generationer bakåt. Hör henne här i inslaget.

Hur ta sig till Häradskär?

I dagsläget finns det privata entreprenörer som kör till Häradskär.

Den kollektiva skärgårdstrafiken går inte till Häradsskär eftersom Östgötatrafikens uppdrag är köra boende till jobb och studier. På Häradsskär finns det inga bofasta – och får inte finnas av miljöskäl.

– Men vi ska titta över det. Kanske går det att ändra på några turer eller stötta någon företagare för att få till det, säger Anna Nilsson (M) förste vice ordförande i regionutvecklingsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.