Foto: Sankt KorsVisa alla (2)
Visa alla (2)

Guldfärgat p-hus ska byggas i Linköping

Publicerad

I Linköping bygger man nu ett ovanligt parkeringshus i den nya stadsdelen Vallastaden. Bland annat ska en rörlig ljusinstallation inspirerad av norrsken och havsvågor öka tryggheten i byggnaden.

Parkeringshuset ska ha 412 parkeringsplatser för boende- och besökare och 30 laddplatser för elbilar.

– Det nya p-huset kommer att ligga i den sydöstra delen av stadsdelen, bredvid Vallastadens skola. Utöver boende- och besöksparkeringar kommer det att finnas laddplatser för elbilar som ska möta den växande efterfrågan, säger Niklas Hallkvist, projektledare på det kommunala fastighetsbolaget Sankt Kors, i ett pressmeddelande.

Själva ljusinstallationen har 2500 ljuspunkter och fasaden är prydd med hålad guldfärgad aluminium.

Huset är ritat av Arkitekter Winell & Jern som vann den arkitekttävling som hölls med motiveringen ”en smart planlösning med plats för flest bilar i en vacker byggnad” och har sin estetiska förebild i köpcentret Mall of Scandinavia i Solna.

Bygget väntas vara klart 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer