Foto: Mikko Lindskog/SVT

Gymnasiestart: Klassrummen är en utmaning

Uppdaterad
Publicerad

I höst kommer gymnasieelever tillbaka till vanlig undervisning. Skolorna förbereder sig och gör vad man kan för att minska risken för smittspridning, men klassrummen är en utmaning.

– Den största utmaningen är definitivt skollokalerna för de kommer vi faktiskt inte ifrån, säger Jonas Eriksson, verksamhetschef på Norrköpings kommuns utbildningskontor och en av de ansvariga för gymnasieskolorna.

– Klassrum är så stora som de är. Där kan man sprida ut sig så gott det går, fortsätter han.

Olika skolors rektorer och ledningsgrupper försöker naturligtvis att utnyttja de lokaler som finns. Kanske finns det någon lokal som står outnyttjad, som går att använda för att kunna dela upp eleverna i mindre grupper. Jonas Eriksson säger också att en del skolor har så breda korridorer att de kan användas vid vissa tillfällen, som exempelvis vid grupparbeten.

Arbetat med anpassning sedan juni

Skolorna har, sedan beslutet togs om vanlig undervisning på gymnasiet, gjort ett antal saker för att försöka minska risken för smittspridning.

– Vi har ju till exempel tagit tag i matsalssituationen. Vi har spridit ut mattider och vi har sett till att man sitter utspritt och att det finns tvättmöjligheter, säger Jonas Eriksson.

Idrottsundervisningen ska i möjligaste mån ske utomhus plus att övningarna ska vara sådana att eleverna inte behöver duscha efteråt. I skollokalerna finns det information och påminnelser om att tvätta händer och hålla avstånd. Tidigare har vi berättat om att vissa kommuner försöker ha mer olika starttider på skoldagen. Detta för att det inte ska bli för många elever samtidigt i kollektivtrafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.