Foto: Arkivbild

Häktad man erkänner sexbrott mot barn

Uppdaterad
Publicerad

En 31-årig man på Gotland sitter häktad misstänkt för att ha fått barn och ungdomar att posera sexuellt. Mannens har arbetat med barn och hans arbetsgivare, Region Gotland, har idag informerat övriga anställda och föräldrar om vad som hänt.

Mannen i 30-årsåldern häktades förra måndagen, misstänkt för att vid olika tillfällen fått barn att posera sexuellt för honom på internet.

Enligt åklagaren ska brottsligheten ha pågått sedan den 1 januari 2012. Mannen har gjort vissa erkännanden, och säger till tingsrätten att han känner sig lättad över att ha blivit upptäckt.

Sexhärva på Gotland

Mannen jobbar med barn, men polisen vill idag inte säga om han fått kontakt med några av sina offer genom sitt arbete eller inte.

Mannens arbetsgivare, barn- och utbildningsförvaltningen vid Region Gotland, har idag gått ut med information till skolor och förskolor om det som hänt.

– Vi har under dagen fått reda på vem det här är och vi har kunnat bekräfta att den här personen har varit inne och jobbat och vikarierat i våra verksamheter. Vi har tittat på var han har varit under de senaste två åren och de föräldrarna är informerade via rektorer, via mejl hem under dagen. Vi har också sett över att på de arbetsplatser där han har varit så har det inte förekommit någonting som fått arbetskamrater att reagera. Så vi har inga misstankar om att något har skett på arbetsplatser, men det får man ju fortsätta låta polisen utreda, säger Mats Hanell, för- och grundskolechef Region Gotland.

Utnyttjande av barn för sexuell posering är ett brott som blir allt mer uppmärksammat. Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att antalet anmälningar växer kraftigt. 2011 gjordes 206 anmälningar och förra året hade siffran mer än tredubblats. Då anmäldes 758 sådana här brott.

För närvarande pågår ett arbete för att säkra upp rutiner kring förvaltningens korttidsanställda vikarier, skriver Region Gotland på sin sajt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexhärva på Gotland

Mer i ämnet