Visa alla (2)
Visa alla (2)

Halsbrytande cirkuskonster – ”Vi krockar nästan aldrig”

Uppdaterad
Publicerad

Östergötland ska bli ett cirkuslän och som en del i det drar i sommar Östgötateatern ut på en cirkusturné på hjul. Och alla kommuner ska få minst ett cirkusbesök lovar teatern.

Det är publiken som håller upp cirkusartisten Quentin Bancel då han koncentrerat och långsamt balanserar på linan, steg för steg.     

– Vi delar ut rep till publiken och alla får hålla i repet. Alla blir ansvariga för hans liv. Och det är någonting väldigt starkt i att få dela den upplevelsen tillsammans. Det spelar ingen roll vem som håller i repet bredvid dig. Alla får hålla i, säger Magali Bancel, cirkusartist. 

Kommer till alla kommuner

Det magiska i att dela en upplevelse, att få känna tillhörighet, det är en uttalad tanke bakom cirkusföreställningen ”Håll ihop – en cirkus på hjul” som har premiär i den 5 augusti. Cirkus kan föra samman människor och Östgötateatern vill nå ut till så många som möjligt. Därför kommer man att besöka samtliga tretton kommuner i Östergötland med start i Åtvidaberg.

– Vi vill stärka sammanhållningen i de lokalsamhällen vi besöker. Det är viktigt att vi kommer nära där folk bor och gärna till platser där scenkonsten kanske inte når ut så ofta, säger Eva Lundgren Stenbom, projekt- och turnéledare.

Cirkusvagnen rymmer en hel familj

Ensemblen känner varandra mycket väl. Magali Bancel har både sin make Mattias Lindström och sin bror Quentin i ensemblen och den fjärde artisten Mikael Lindström är bror till Mattias. Magali och Mattias har dessutom en dotter, Celeste, som kommer att vara med i några nummer. En familjeföreställning på flera plan alltså.

Cirkusvagnen har hängt med i många år under flera turnéer, från Stockholm i norr till Marrakech i söder. Det är från den som hela föreställningen utgår. Taket är språngbrädan när artisterna kastar sig ut i luften i halsbrytande trampolinkonster. Magali Bancel, vars specialitet bland annat är att hänga i ringen, hoppar själv inte på trampolin så ofta.

– Jag är jätterädd när jag tittar på dem, erkänner hon. 

Du blir lite orolig alltså?

– Ska jag vara ärlig... ja! Men jag vet att de är superfokuserade och vi har turnerat i flera år med det här numret så det borde inte vara några problem, säger hon.

– Vi krockar nästan aldrig, lugnar Mattias Lindström.

Nästa år – festival

Östergötland ska bli ett cirkuslän och den här turnén är en del i den satsningen. En annan nyhet är att Finspång nästa år kommer att få en fyra dagar lång cirkusfestival, delvis finansierad med statliga pengar. 

– Det känns verkligen som att det bubblar på här, att cirkus är något som växer. Östgötateatern har ju också anställt mig och Mattias på tre år för att kunna vara en del i teaterns verksamhet och det är ovanligt att institutioner gör så, säger Magali Bancel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer